Slotense Monique van ’t Hek lijsttrekker D66 in Nieuw-West

Op 16 maart 2022 zijn er weer verkiezingen voor de gemeenteraad en de stadsdeelcommissie. Deze keer staat Monique van ’t Hek, die al 22 jaar in de oude dorpskern van Sloten woont, als nummer 1 op de lijst van D66 voor de stadsdeelcommissie.

Grote kans dus dat er deze keer een Slotenaar in de volgende stadsdeelcommissie gekozen wordt.

Monique van ’t Hek lijsttrekker D66 voor Kuykhoven. Foto Tamar: Frankfurther.

Zowel zakelijk als sociaal
De afgelopen jaren was Monique erg druk met haar werk als directeur van Plan International Nederland, een internationale ontwikkelingsorganisatie. “Omdat ik lange werkdagen maakte en vaak in het buitenland was, kan het zomaar zo zijn dat niet iedereen mij kent”, vertelt Monique. “Maar ik ben altijd zeer betrokken geweest bij het wel en wee op het dorp. Vorig jaar heb ik de pensioengerechtigde leeftijd bereikt maar ik ben nog heel actief met advies- en interim opdrachten. Ook ben ik lid geworden van D66, waar ik al jaren op stem, omdat ik vind dat D66 de middenweg tussen ‘zakelijkheid’ en ‘sociaal’ goed bewandelt. Daar voel ik me prettig bij. Ik heb me daarna aangemeld voor de stadsdeelcommissie en de leden van D66 plaatsten mij bij de interne verkiezingen op de eerste plaats.”

Sloten beschermen
“Ik woon hier dus al heel lang en mijn man en ik zijn echt verknocht aan Sloten. Ik sta dan ook pal voor het behoud van het historische en landelijk karakter van Sloten en Oud Osdorp. Laatst zijn we over de Osdorperweg naar Halfweg gefietst. Nou, dat was een hele ervaring. Het is daar Hoofdnet Fiets, maar het was erg gevaarlijk om daar te fietsen. Wat mij betreft gaat hier snel wat aan veranderen.”, vervolgt Monique. “Hoewel ik er zelf niet direct naast woon, heb ik het afgelopen najaar wel bezwaar gemaakt tegen dat te hoge en niet passende bouwplan op het terrein waar vroeger garage Kuykhoven stond. Het moge duidelijk zijn dat ik me als lid van de stadsdeelcommissie zal inzetten om voortaan alleen nog passende bouwplannen in de oude dorpskern toe te staan. Het is uiteindelijk een politiek besluit van het Dagelijks Bestuur (DB) van Nieuw-West of aan een bouwplan een vergunning wordt verleend. Het is niet zo dat als het juridisch gezien mág, dat we dat dan ook wíllen. Wat mij betreft komen daar huizen die bestaan uit één woonlaag en een puntdak en liefst ook met een uiterlijk dat in de oude dorpskern past. Dat geldt overigens precies zo voor de nieuwbouw in de Gerrit van der Puijstraat even verderop. Nieuwbouw moet goed aansluiten op de bestaande bebouwing en niet zo hoog worden dat er in de naastgelegen oude huizen haast geen dag- en zonlicht meer binnenkomt.”

Gelijke kans in onderwijs
Monique’s blik beperkt zich uiteraard niet alleen tot Sloten en Oud Osdorp. Vanuit haar werkervaring in de ontwikkelingssamenwerking heeft zij gezien hoe ontzettend belangrijk onderwijs is om later in het leven gelijke kansen te hebben in het leven. Monique: “Nadat ik als vrijwilliger bij een project in Amsterdam Zuidoost betrokken was geraakt, heb ik me bij buurthuis Het Anker in Nieuw-West een aantal maanden als vrijwilliger ingezet. Ik ondersteunde kinderen met een migratieachtergrond om de Nederlandse taal beter te leren. Dit deed ik via Studiezalen, een organisatie die huiswerkbegeleiding geeft. Wie thuis geen Nederlands kan spreken, loopt al op jonge leeftijd een achterstand op, die daarna nog maar moeilijk ingehaald kan worden. Dat kan er dan voor zorgen dat een kind heel intelligent is, maar dat dat er niet uitkomt bij de schooltoetsen omdat hij of zij het Nederlands onvoldoende beheerst. Nu ik meer tijd heb, probeer ik mijn steentje bij te dragen om dit te verbeteren. Hopelijk kan ik hieraan ook vanuit de stadsdeelcommissie een bijdrage aan leveren.”

Sportief en bewegen

Monique doet zelf graag aan sport (tennis, fietsen, wandelen). Bovendien doet ze bij voorkeur altijd alles op de fiets. Als het aan Monique ligt, zouden veel meer bewoners van Nieuw-West vaker voor de fiets als vervoermiddel moeten kiezen. “Maar niet in alle culturen is het even vanzelfsprekend om te fietsen. Misschien kunnen we als stadsdeelcommissie een project opzetten om meer bewoners in Nieuw-West te verleiden om te gaan fietsen!”, sluit het enthousiaste aspirant-lid van de stadsdeelcommissie lachend af.

In aanloop naar de verkiezingen krijgen de politieke partijen de kans om hun visie te delen over wat in het landelijk gebied Sloten-Oud Osdorp speelt. Wordt vervolgd dus.

Tamar Frankfurther