Ondertussen in de fruittuin van West

De boomgaard

Wat genieten wij van onze kippen en de kippen genieten van onze boomgaard.

Ze zien er super gezond uit, scharrelen de hele dag over het bedrijf, leggen zalige eieren en zijn lekker eigenwijs. De eieren vallen zo goed in de smaak dat we in het weekeinde, ruim vóór sluitingstijd, al nee moeten verkopen. Dus als je zeker wilt zijn van een eitje moet je er ‘als de kippen bij zijn’! We hebben deze herfst erg weinig peren aan onze bomen. En het blijft ook voor ons als ervaren telers lastig om precies de oorzaak aan te wijzen.

De natuur is namelijk heel complex en er zijn meerdere factoren die slechte oogst kunnen veroorzaken.

We vermoeden dat het te maken heeft met luizen of met bijen. De luizen waren er in zulke grote aantallen tijdens de bloei dat veel perenknoppen aangetast waren; die vallen er dan als mini-peertje van af. Maar: als je veel luizen hebt, haal je ook de natuurlijke vijanden (roofwants, lieveheersbeestje, oorworm) binnen en zo creëer je balans in je boomgaard.

Omdat we hier nog maar kort telen moet de balans zich nog ontwikkelen; maar het komt goed! Los van de boomgaard-balans zou het ook te maken kunnen hebben met de bijen.

We dachten dat die van het bijenpark over zouden vliegen naar ons; maar we hebben er minder gezien dat we wilden. Dat betekent dat we dit voorjaar toch bijenkasten neer willen zetten. Natuurlijk hopen we dat jullie volgend jaar volop peren kunnen oogsten bij ons.

De eerste frambozen van de struiken die we tussen de kersen hebben geplant, zijn afgelopen week geoogst! Wat we hoopten is gelukt.

We kunnen in november in Amsterdam gewoon frambozen plukken! Geweldig is dat! Het zijn er nog niet zo heel veel; dus ik durf het nog niet op Facebook te zetten. Zodra we meer dan 3 graden vorst krijgen, is het afgelopen met de pret. Frambozen en vorst gaat niet goed samen.

Op de site houd ik steeds bij wat er te oogsten is. We kunnen nog steeds lekkere Elstar appels plukken. Als het weer geen gekke dingen gaat doen, verwachten pas aan het eind van de maand de laatste te plukken.

Met andere woorden: ook om appels te plukken zijn jullie nog steeds van harte welkom!

De ‘all-inclusieve-schuur’
Poe, afwerken kost meer tijd dan we hadden ingepland, maar… Elke dag komen we een stapje dichter bij het echte ‘af’. De vloerverwarming doet het en we hebben het qua temperatuur heel aangenaam in het proeflokaal.

Daar gaan inmiddels heel wat stukken taart, broodjes, soep, drinken en ander lekkers naar enthousiaste bezoekers. De kaart is nog niet af en er komen steeds weer leuke ideeën bij. Het is zó leuk om met elkaar dit soort zaken aan te vullen en te verbeteren. Ik heb echt een wereldbaan met hele leuke collega’s! Ook in de winkel wordt nog het nodige geschaafd. We hebben een hoek met verzorgingsproducten ingericht, het Sinterklaas assortiment is gearriveerd en we halen groenten en fruit zoveel mogelijk rechtstreeks bij de boeren die we kennen.

Vorige week hebben we super mooie cadeau-tasjes binnen gekregen. Dat betekent dat je vanaf nu ook je eigen pakketjes samen kunt stellen; of kunt kiezen uit één van de tasjes die wij voor je klaargemaakt hebben.

En iedereen die voor meer dan € 20,- boodschappen doet, krijgt van ons Bericht van Wil en Lisan een tegoed bon voor een gratis kop koffie bij het volgend bezoek (geldig tot 15 dec).

Vergaderlokaal
De aanvragen voor het gebruik van het vergaderlokaal beginnen binnen te komen! De folders ervoor zijn nog in de maak. Als je geïnteresseerd bent naar de mogelijkheden horen of lezen we dat graag.

Biomeiler en water
Een biomeiler is een systeem waarbij warmte wordt gewonnen uit het vercomposteren van groen-afval. Wij gaan een biomeiler bouwen maar weten nog niet helemaal hoe hij er uit gaat zien. Leerlingen van het technasium / Calandlyceum hebben aan de hand van ‘ons’ programma van eisen onderzoek gedaan en ontwerpen gemaakt. Vorige week donderdag heeft ieder groepje hun plan gepresenteerd aan Wil en mensen van stichting biomeiler.

Ongekend wat een kwaliteit en verrassende ideeën er bij die jongelui naar boven komt! De maquettes staan in ons proeflokaal tentoongesteld. Deze winter gaan we aan de gang met de bouw van de echte. En jawel! We hebben inmiddels water van onze eigen bron en het smaakt hartstikke goed. Stap 1 is met succes gezet. Ons doel is om over een kleine twee jaar helemaal zelfvoorzienend te zijn. Dan hebben we gas uit onze biovergister (de ‘silo’ die naast de schuur staat), stroom van onze zonnepanelen die we op de zuidkant van de schuur gaan plaatsen, en een kleine windmolen die voor energie en herkenning gaat zorgen. Wat zou het gaaf zijn om dan een knip te kunnen zetten in alle leidingen en niet meer afhankelijk te zijn van die grote toeleveranciers.

Kerst op komst!
Natuurlijk gaat de aandacht voorlopig uit naar Sinterklaas. Toch doen we vast een vooraankondiging ivm kerst perikelen. Want wij zijn volop bezig met het organiseren van een ‘kerstmarkt-in-fruittuin-stijl’ in het weekend van 19 en 20 december én een heel bijzonder kerstspel (datum volgt nog).

Wil en Lisan Fruittuin van West | Tom Schreursweg | Amsterdam | www.fruittuinvanwest.nl

Uit: de Westerpost van 25 november 2015.