Eerste paal Brouwerij De 7 Deugden op Sloten

Op 18 mei 2017 was het zo ver: Garmt Haakma van Brouwerij de 7 Deugden sloeg samen met Ko Kuiper de eerste paal van de nieuwe brouwerij, die pal naast de Molen van Sloten zal verrijzen. “Stel dat het in maart 2018 mooi voorjaarsweer is, dan spreken we nu alvast af dat we dan in de biertuin bij de molen van een heerlijk ambachtelijk gebrouwen biertje gaan genieten”, glundert Garmt met passie.

Sample Image
De eerste paal voor de ‘Brouwerij van Sloten’, naast de Molen van Sloten; 18 mei 2017.
Foto: Erik Swierstra.

Als alles volgens planning loopt, is de bouw van de brouwerij in december afgerond. Daarna wordt er vanaf januari gestart met proefdraaien. “We beginnen hier met een schone lei met nieuwe brouwketels, die je straks vanaf buiten kunt zien blinken. We nemen eerst even de tijd om die nieuwe ketels goed te leren kennen. Dat is essentieel voor de smaak van onze bijzondere brouwsels”, vertelt Garmt.

Start in maart 2018?
”
Ik hou wel van een beetje symboliek. Daarom zou het mooi zijn wanneer we volgend jaar begin maart officieel kunnen starten. Zo houden we de zevens erin: Het is dan is namelijk precies zeven jaar na de opening van Brouwerij De 7 Deugden op onze huidige locatie, aan de Osdorperweg 578. We wilden overigens verhuizen, omdat we daar veel te weinig productieruimte hebben. Op onze nieuwe plek hebben we bijna drie keer zoveel ruimte!

Sample Image
Ko Kuiper en Garmt Haakma hebben de eerste paal geslagen.
Foto: Erik Swierstra.

De plek tussen het Kuiperijmuseum en het restaurant lijkt heel klein, maar is dat niet. Ko Kuiper van de Molen van Sloten wees ons hierop. Door het hoogteverschil kunnen we hier drie verdiepingen bouwen zonder dat de brouwerij te hoog en massief oogt. Het pand sluit straks mooi aan bij de grootte van de molen en het Kuiperijmuseum. Ideaal! En deze plek is natuurlijk ook prachtig. Het is landelijk, maar niet afgelegen, bushalte voor de deur; hier op het mooie dorp Sloten, naast de molen. We gaan elkaar zeker versterken en kunnen zo meer bezoekers trekken.”

Moedige filosofie
Naast ruimte voor de productie van de inmiddels al 16 ambachtelijke bieren, die hier gebrouwen zullen worden, komt er in het pand ook een ontvangstruimte. Hier zal het verhaal over hoe je bier maakt worden verteld. Uiteraard komen er ook rondleidingen door de brouwerij. Bezoekers kunnen daarna rustig proeven. Liever een Stout+Moedig biertje, met een bitter, vol en rijk karakter, of toch toch maar een licht zoet fluweel-kruidig Koor+Blond?

In de brouwerij, die banen biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, werken nu 14 mensen. Garmt verwacht dat hij over en jaar of drie al zo’n dertig werkplekken kan aanbieden. Het smaakvolle biermerk groeit en groeit en wordt in steeds meer winkels en horecagelegenheden verkocht. “De brouwerij heeft een dubbele doelstelling: We staan voor werkgelegenheid voor mensen, die ergens anders minder makkelijk aan het werk komen, en tegelijk brouwen we fantastisch lekker bier, met veel smaak!”

Tamar Frankfurther

Uit: de Westerpost van 24 mei 2017.